parte din familia RV

Tehnologia USB-C din noile MacBook deschide noi posibilităţi

Noile notebook-uri de la Apple sunt printre primele computere care beneficiază de specificaţiile USB-C, ce au fost lansate în august 2014. USB-C are un conector reversibil, similar cu cel folosit la încărcarea iPhone şi iPad, dar ceva mai mare.

retinamacbookusbcport-800x452

În plus faţă de furnizarea de energie pentru alimentarea noilor MacBook (este capabil să furnizeze până la 100 wati la 20 de volţi), USB-C poate funcţiona în mod Display Port, pentru a se conecta la monitoare, docking station-uri sau alte dispozitive, suportând standardul USB 3.1, cu rate de transfer de până la 5GBps (Apple foloseşte generaţia 1 a standardului USB 3.1). De asemenea, poate transmite semnal VGA şi HDMI. Poate furniza energie bi-direcţional, adică permite MacBook să se încarce şi să poată încărca alte dispozitive.

usbtypecports-800x106

USB-C este un upgrade al USB-A, portul standard USB pe care îl folosim acum în computerele noastre, şi al USB-B. USB-B este folosit la multe dintre portabilele disponibile pe piaţă, care folosesc mufe micro-USB, dar şi de periferce, precum imprimantele. În plus faţă de impresionanta rată de transfer, USB-C este şi foarte uşor de conectat şi deconectat, întocmai ca mufa Lightning din iPhone şi iPad.

Decizia Apple de a schimba standardul în favoarea USB-C poate aduce nemulţumirea multor clienţi, aceştia fiind obligaţi acum să cumpere adaptoare scumpe cu care să poată conecta device-urile vachi la MacBook. Cu toate astea, reprezintă un imens pas înainte, care deschide uşile pentru o nouă generaţie de accesorii şi device-uri compatibile Apple.

usbtypecretinamacbook-800x211

USB-C este primul conector non-proprietar pe care Apple îl foloseşte la încărcarea sistemelor pe care le produce. Linia MacBook a folosit tehnologia MagSafe, iar dispozitivele iOS, conectorul Lightning. Cu un port USB-C în MacBook, Apple nu va mai avea controlul asupra produselor care sunt construite de alţi producători, pavând astfel calea pentru o nouă gamă de accesorii ce nu erau posibile înainte, cum ar fi bateriile externe.

Viitorul standardului USB-C pare luminos, dar pentru cei care încearcă acum noile MacBook, experienţa poate fi frustrantă, din cauză că notebook-urile nu au decât un singur port USB-C. Apple vinde adaptoare, dar acestea includ doar un singur port USB-C, ceea ce înseamnă că nu este posibil pentru posesorii de MacBook să îşi încarce notebook-ul şi, în acelaşi timp, să folosească un hard-disk extern USB-C.

MJ1K2

Probabil că producătorii deja lucrează la hub-uri care vor avea mai multe porturi USB-C, cu care se vor putea conecta zecile de device-uri ce deja suportă noile specificaţii, dar în acest moment, trebuie să alegeţi între a încărca MacBook-ul sau a folosi un device USB-C. Un device USB standard poate fi folosit, printr-un adaptor.

USB-C este un standard nou, dar odată ce Apple l-a adoptat, nu va trece ult până vom vedea sute de companii care se vor întrece în a produce device-uri compatibile USB-C. De asemenea, şi concurenţa Apple ar putea privi noul standard cu interes. Poate că ziua în care ne vom încărca toate device-urile cu un singur model de cablu nu este aşa de departe, scăpând astfel de nevoie de încrcătoare MagSafe, USB, Micro-USB, Lightining sau alte modele.

Despre autor

Silviu C.

2 comentarii

 • MH said:
  11.03.2015 at 3:21 PM

  100 W sunt si la 20V si la 50V :-) Corect ar fi spus ca USB-C “duce” o putere totala de 100W sau 5 amperi la 20 de volti…

  • Silviu C. said:
   11.03.2015 at 3:24 PM

   Si ce nu este corect in formularea din text? Puterea furnizata de USB-C este de 100 de wati la o tensiune de 20 de volti, nu aveti decat sa socotiti dvs ca asta inseamna 5 amperi. Puterea este tot de 100 de wati, intr-adevar, dar asta nu inseamna ca cei 20 de volti erau mentionati inutil in text.